Er du også træt af nytårsforsætter?

mzx2uowz-o0-luis-llerena

Som du kunne læse i mit forrige blogindlæg er jeg ikke fan af nytårsforsætter. Men jeg er tilhænger af, at man tænker sig om og reflekterer over sit liv og sine valg, når året går på hæld. Juleferien er en oplagt mulighed for at se tilbage på det, der er sket i dit liv de sidste 12 måneder.

Måske er der sket alt for meget i dit 2016? Det kan være, du mest af alt trænger til ro og langsomhed i 2017. Måske er der sket for lidt. Beslutninger du ikke fik taget, handlinger du ikke fik ført ud i livet, opkald du tøvede med eller relationer du ikke fik plejet. Men ved du hvad? Der står et nyt år og venter lige om rundt om hjørnet. Et nyt år, som du kan bruge på lige præcis dét du forsømte dette år.

 

Året er gået…..nød du det nok?

Jeg har det ofte sådan, at jeg ikke kan forstå, at der allerede er gået ét år mere. Et helt år. Et år af mit liv, som nu kun findes i erindringen.

Jeg kan godt blive ramt af følelsen af, ikke at have nydt det nok. Dagene, mine nærmeste, aktiviteterne, samværet og samtalerne. Nød jeg det nok? Satte jeg pris på alt det, jeg havde? Alt det jeg fik? Alt det jeg udrettede?

Ikke altid. Og sådan er det jo også.

Vi nyder ikke altid livet. Nogle gange lever vi bare. Overlever, måske.

Kæmper os frem, kommer igennem, én dag ad gangen.

Det er okay. Så længe det ikke er hver dag, at livet er en kamp. Så længe vi stadig formår at blive opslugt. Glemme os selv. Fortabe os i små detaljer eller store linjer. Så længe vi stadig har retning, formål og lyst.

 

Har dit liv retning?

 Noget af det jeg gerne vil opfordre dig til her på kanten af 2016 er at tænke over, hvilken retning du gerne vil bevæge dig i. Første skridt er at tænke over, hvad der er vigtigt for dig i tilværelsen.

Hvad er dine værdier?

Du kan spore dig ind på dine værdier ved at stille dig selv følgende spørgsmål:

Hvordan er det meningsfuldt for mig at leve?

Hvilket menneske vil jeg gerne være?

Hvordan vil jeg gerne interagere med verden?

Måske kender du svarene på disse spørgsmål og kan nu få dem genopfrisket. Eller du trænger måske til at reflektere noget mere over dem. Det kan også være, at du ikke har tænkt over dem før – så er det bare med at komme i gang.

 

Dit indre kompas

Næste spørgsmål er så, hvordan du kan bevæge dig i retning af dine værdier. Hvilke valg, handlinger og aktiviteter skal der til?

Det fine ved at have dine værdier for øje, er at du bliver bevidst om hvilken sti, der giver mening for dig at følge.

Når du bestræber dig på at følge din sti, så ved du, at du lever dit liv på en måde, som er rigtig for dig.

Det kan give ro og tryghed i en kaotisk verden med alt det uforudsigelige og ukontrollérbare den rummer.

Værdier er ikke destinationer eller mål, som kan nås. De er dit kompas. Det er som at beslutte dig for at rejse vestpå. Det kan du fortsætte med hele dit liv. Mål er derimod de ting du oplever eller udretter undervejs.

Du ønsker måske at være omsorgsfuld og kærlig. Det er en vedvarende værdi, som du aldrig bliver færdig med. Her og nu, hver dag, hele livet kan du handle på den eller lade være.

Som alternativ til nytårsforsætter, f.eks. at tabe dig eller tjene flere penge, kan du med fordel lade dine værdier guide og inspirere din adfærd.

Det lyder nemt, men det er det ikke altid. Du vil sikkert opleve, at du af og til mister fornemmelsen for retning. Rager rundt et eller andet sted langt væk fra den sti, du har valgt. Når det sker, så har du brug for at være rummelig og forstående overfor dig selv. Så er det nemmere at finde tilbage til det, som er meningsfuldt for dig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar