At gøre dit bedste er det eneste mulige

At gøre dit bedste er det eneste mulige

Under en samtale med en klient slog det mig, at det eneste mulige er at gøre dit bedste. At gøre det så godt du kan.

At gøre DIT bedste. Lige nu. Dit bedste kan være noget andet i dag end det var igår eller bliver i morgen.

Du kan heller aldrig vide, om det er godt nok.

Hvad ER ‘godt nok’ i det hele taget? Måske er det godt nok i din kollegas øjne, men ikke i din mands øjne. Måske er det fremragende i dine egne øjne i dag, men igår var det samme elendigt. Det afhænger af øjnene der ser og tankerne der tænkes.

Hvad vil det sige at gøre sit bedste? Jeg elsker det udtryk. For det giver plads til at være menneskeligt menneske i en umenneskelig kultur. At gøre sit bedste vil sige at give det man kan, lige nu. Nogle gange har du måske ikke så meget at give. Men du gør stadig dit bedste med det du har. Du prøver. Du møder op i livet.

Du kan ikke gøre mere end dit bedste. Hvordan kan du det? Når vi ikke er tilfredse med vores bedste, så kommer skylden, skammen og selvkritikken. Og det er her problemerne starter. Ikke pga vores menneskelighed, men pga vores umenneskelige krav til os selv.

Når du ikke kan det du gerne vil, så prøv at få øje på, at du ALTID gør dit bedste, selv på de svære dage. For hvornår har du sidst forsøgt at få en rigtig dårlig dag, være en rigtig dårlig forælder eller klare arbejdsdagen elendigt? Nej vel?

Dit bedste er uden anstrengelse

Vi er bedst, når vi er i flow. Når vi lader os flyde med, lader livet flyde igennem os, lader livet guide os. Flow er det modsatte af anstrengelse. Vores bedste kommer ikke ud af anstrengelse, selvom det er en udbredt opfattelse. Du må gerne anstrenge dig, men du behøver ikke.

Det kræver ikke nødvendigvis blod, sved og tårer at præstere godt. Det kan også opleves legende, nydelsesfuldt og frit at præstere godt.

Hvad nu hvis du er bedst, når du ikke prøver at være det?

Hvad nu hvis du er bedst, når du giver slip på forventningerne til dig selv?

Hvad om du smider den tunge rygsæk med selvbebrejdelse, kronisk utilfredshed og historier om, at du aldrig er god nok?

Jeg er helt sikker på, at så bliver dit liv en meget lettere rejse. Du er kun én tanke væk fra et selvkærligt liv.

Hvis du kan leve med din menneskelighed, så kan du leve frit og let. Når du lever med din menneskelighed, behøver du ikke længere leve op til noget.

Når du overgiver dig til det du er, finder du fred.