Sociale medier og psykisk sundhed

Sociale medier og psykisk sundhed

Sociale medier fylder meget hos mange mennesker. Vi bruger meget tid på SoMe og gør os mange tanker om det vi ser. Vi sammenligner os måske med dem vi følger på SoMe og vi kan få tanker om, at vi bør se ud eller være som dem. Vi kan få en følelse af, ikke at være gode nok, hvis vi tænker, at vi bør være som dem.

Idealer er historier

På SoMe kan vi se samtidens idealer for, hvordan vi bør leve og se ud. Idealer er historier om, hvad der er perfekt eller fejlfrit. Det vigtige her er, at det blot er historier vi mennesker har fundet på. Kropsidealer er f.eks. noget helt andet i 2023 end de var i 1700 tallet, hvor barokkens ideal var den buttede og fyldige kvindekrop. Idealer skifter altså med tiden.

Tanker skaber følelser

Problemet er ikke selve idealerne vi dagligt oplever på både SoMe og ude i virkeligheden. De er, hvad de er. Problemet er at vi ofte FÅR DEN TANKE, at  vi bør efterleve idealerne. TANKEN om, at vi  ikke er smukke nok, slanke nok, rige nok, successfulde nok, glade nok, rolige nok, kloge nok. Denne tanke skaber vores virkelighed og vores oplevelse af os selv.

SoMe kan ikke give os en følelse, f.eks. lavt selvværd eller depression. Kun vores egen TOLKNING af det vi ser kan give os en følelse. Det kommer altså indefra os selv.

Forestil dig at du ikke fik negative tanker om dig selv, når du var på SoMe. Hvordan ville det være? Rart og roligt?

Flokdyr

Mennesket er et flokdyr. Det betyder, at vi har et medfødt instinkt til at høre til en flok eller gruppe. I flokken er vi i sikkerhed. Alene føler vi os ofte utrygge og udsatte. Derfor sammenligner vi os med hinanden hele tiden – er jeg som de andre? Kan de stadig lide mig? Passer jeg ind? Er jeg god nok i deres øjne? Vores flokinstinkt gør os altså sensitive overfor bekymringstanker om os selv og de andre. Men det er stadig blot TANKER. Tanker som vi selv skaber.

Vær selektiv  – SoMe er en søvn- og tidsrøver

SoMe kan være inspirerende, sjov og lærerig. Men som med alt andet – less is more. Idealerne på SoMe ser ofte ud til at være more is more. En afspejling af den tid vi lever i. Stadigvæk. Desværre.

Mere tøj, mere makeup, mere træning, mere aktivitet, flere penge.

MERE ER IKKE NØDVENDIGVIS BEDRE.

Hvis du ofte får selvkritiske tanker og depressive følelser af at følge nogle bestemte mennesker på SoMe, hvad er formålet så med at følge dem? Ved du hvorfor du følger dem du følger? Hvilken værdi har det for dig?

Den tid du bruger på SoMe går fra alt andet i dit liv, så tag bevidste valg. Hvad er meningsfuldt for dig at bruge tid på? Hvis tiden på SoMe primært stimulerer negative tanker og følelser om dig selv, er det så meningsfuldt for dig?

Tiden på SoMe går ofte ud over vores søvn, særligt den vigtige, genopbyggende søvn mellem kl. 22-24. For lidt og for dårlig søvn giver ofte ringere mental og fysisk trivsel.

Udfordringen er AT GIVE SLIP. Det er så enkelt, men føles så svært. At lægge telefonen væk.

Sund med SoMe

En sund brug af SoMe kræver bevidsthed. At du vågner op og tager et ærligt og kritisk blik på, hvorfor du følger dem du gør, og hvor meget tid du gerne vi bruge på SoMe.

DET ER DIG SOM BESTEMMER.

De fleste kender sandsynligvis følelsen af, ikke at kunne styre sin skærmtid. At fingrene bare lever deres eget liv. Det kaldes afhængighed. Men du har ALTID et valg, selvom det ikke føles sådan. Din opmærksomhed er din. Det du retter din opmærksomhed imod, er det du får. Det du retter din opmærksomhed imod bliver din virkelighed. Så hvad vil du gerne se? Hvad vi du gerne opleve? Hvis du føler, at SoMe styrer dig, og ikke omvendt, så er det tid til at droppe automatpiloten og tage styringen tilbage.

Imens jeg skriver disse linjer, får jeg lyst til en seriøs omgang hovedrengøring på mine SoMe. Unfollow alle dem, som ikke giver mening for mig. Jeg får lyst til mere enkelthed. At bruge min skærmtid mere bevidst. At få mere tid til alt det dejlige i mit liv.