Noget om forældreambitioner i ferien

Dreng på strand

Tager du på ferie uden dine børn?

Jeg synes, debatten om ferie med eller uden børn er ret interessant. Det handler om det legitime vs. forkastelige i, at forældre holder ferie uden deres børn. Enten et par dage hjemme inden den fælles ferie eller en hel uge til Syden.

Der er flere perspektiver på fænomenet, og det mest interessante er i min optik årsagen til behovet for at holde ferie uden børn.

 

Sofadag med Netflix

Jeg kan slet ikke se noget problem i, at forældre tager sig en enkelt dag eller to, hvor de ligger på sofaen og binger Netflix, imens ungerne er i institution. Hvor tit sker det lige med små børn i huset? Faktisk tror jeg, at mange forældre, særligt mødre, ville have gavn af sådan en dag HELT uden gøremål og med to-do listerne pakket langt væk.

Måske de ville opdage, at der ikke sker noget slemt ved at være ukonstruktiv og ineffektiv en hel dag?

 Tværtimod kunne der ske det dejlige, at de glemmer sig selv lidt. Det er altså godt engang imellem.

Det samme gør sig gældende, når mor eller far engang imellem rejser væk i nogle dage for at holde fri eller arbejde – fred være med det.

 

Stress og for høje forældreambitioner?

Hvis man derimod er så presset som forældre, at man har akut behov for en hel uges ferie uden børn, helst langt væk hjemmefra, imens ungerne bliver fuldtidspasset i institution og af venner og familie, ja, så mener jeg, der er noget andet og mere problematisk på spil. Både hvad angår stressniveau og forventninger til familieliv, forældrerollen og ambitionsniveauet.

Hvis I er kørt så meget i bund, at I ikke kan overskue et par uger eller tre som forældre på fuld tid, så tror jeg, I har brug for at kigge nærmere på, om der er noget, der skal justeres eller ændres i den måde, I har skruet hverdagen og arbejdslivet sammen på.

Er karriereambitionerne og kravene til jer selv som forældre afstemt med den mængde energi og de ressourcer, I råder over lige nu?

I kan også se nærmere på, om I sætter ambitionsniveauet for højt i forhold til, hvor meget I skal være på, underholde og servicere, når I er sammen med jeres børn. Vi er vist alle klar over, at børn gerne må kede sig, ikke skal sidde alt for meget foran en skærm og trænger til at bevæge sig hver dag. Så opfordringen herfra lyder: Vær sammen med jeres børn, leg med dem, læs med dem, tag på opdagelse med dem. Men giv slip på ambitionen om, at de skal underholdes hele tiden. Sluk for iPaden og lad dem kede sig. Det er ikke synd for dem. Det er sundt.

 

God ”ferie”!

Der er nogle vilkår forbundet med det at være forældre. Særligt når børnene er helt små. Man har næsten aldrig tid til sig selv. Hverken i hverdagen eller ferien. Fred og ro og en god avis kan man glemme alt om – så længe børnene er vågne i hvert fald. Muligheden for at lade op og koble af er begrænset, og det kræver kreativitet og en god portion viljestyrke at bevare overskuddet og energien i hverdagen. Med det mener jeg, at man må prioritere og være ret skarp på, hvad tiden og energien skal bruges til. For energien den bliver helt sikkert brugt op – herhjemme ofte inden, begge børn sover!

Men kære forældre.

I har valgt at få børn, med alt hvad dertil hører af frustrationer, søvnunderskud, manglende mig-tid og feriefornemmelser. Det er jeres vilkår lige nu. Ferie er bare ikke det samme som dengang, I ikke havde børn. Ferie er noget helt andet, mere kaotisk, mere livligt og mere uforudsigeligt. Mere anstrengende, udfordrende og meget mindre afslappende! Men det er heldigvis også sjovt, livsbekræftende og helt anderledes end forrige ferie, fordi børn udvikler sig og vokser så hurtigt.

Nyd den nu, for fanden!

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar