De tre principper

De tre principper

De tre principper er det som alt består af, dvs det som er. Sidney Banks var manden som pegede på de tre principper i 1970’erne og siden er forståelsen udbredt verden over. Du kan læse mere om Sidney Banks her. Mange har igennem tiden beskrevet og filosoferet over disse tre elementer og kaldt dem andre navne. For mig giver det mening at anskue mennesket og livet ud fra de tre principper, fordi det er enkelt og let.

De tre principper er livskraft, bevidsthed og tanke. Alt består af og er skabt af disse tre grundelementer eller lovmæssigheder, på samme måde som tyngekraften påvirker alt på jorden. Vi kan ikke se tyngdekraften, men det gør den ikke mindre virkelig.

Mit fokus er at hjælpe mennesker med at leve deres bedste liv.

Derfor er jeg primært optaget af, hvordan vi mennesker består af de tre principper og hvordan vi kan leve bedre liv, når vi klart ser, hvad vi er. Jeg ser det som min opgave at pege på din medfødte sundhed, dine tanker og din bevidsthed, så du selv opdager, hvordan dit sind fungerer og hvordan du kan leve mere i livet og mindre i tankerne.

Så hvordan arbejder vi med de tre principper i terapien?

Din livskraft er din medfødte sundhed

Din livskraft er din vejviser i livet. Livskraft er energi, opdrift, kærlighed og ro. Kært barn har mange navne. Det er livets iboende intelligens, det som driver alt liv og vækst. Livets energikilde, som alting afhænger af for at kunne vokse og udvikle sig. Man kan sige, at du er lavet af noget, som er klogere end dig. Vores krop og vores sind har en iboende evne til at hele og komme i balance. En evig opdrift, som ikke er noget du kan “gøre”, men som sker helt af sig selv. Hvis du får et sår, så heler det bedst, hvis du giver det ro. Sådan fungerer vores sind også.

Din indre sundhed er det som får dig til at opsøge mig. Din dybe visdom, som vil det gode liv og passer på dig. I denne optik er du altid præcis som du skal være. Fordi du er her. Derfor handler terapi hos mig ikke om, hvordan du kan forbedre eller optimere dig selv, men om hvordan du kan lytte til din indre sundhed. Lytte dybere. Det kan du, når du bliver stille indeni og lytter fra din bevidsthed.

Din bevidsthed  – himlen over skyerne

Vi har alle en bevidsthed, hvorfra vi kan se klart. Din bevidsthed er det sted indeni, hvorfra du oplever og observerer dine tanker og følelser. Den del af dig som opleves uforanderlig over tid. Det er oplevelsen af “mig” bagved al den tankeskabte uro. Bevidstheden er som biograflærredet hvorpå livets film (tanker og følelser) afspilles. Bevidstheden kan aldrig gå i stykker uanset hvad vi oplever i livet. Vi har altid muligheden for at træde et skridt tilbage indeni og hvile i vores ro.

Vi kan forstå bevidstheden som himlen over skyerne, den er der altid, klar og uforanderlig, uanset hvordan vejret er. Vejret derimod  – tanker og følelser – ændrer sig hele tiden.

Tanker skaber følelser

Dine tanker skaber din virkelighed. De er som en pensel som hele tiden maler vores oplevelse af verden og livet. Tanker er ikke virkelighed, men de kan opleves meget virkelige eller sande, ligesom gyserfilmen i biografen kan forekomme meget virkelig. Vi bliver hele tiden snydt af vores tanker. F.eks. kan vi være overbevist om, at vi ved hvad andre tænker. Eller at vi ved, hvad fremtiden bringer. Tanker kommer hele tiden og du kan ikke styre eller kontrollere dine tanker. Det eneste du kan ændre på, er hvordan du forholder dig til dine tanker. Tror du på dine tanker? Lytter du til dine tanker?

Tanker er et fantastisk kreativt potentiale, vi kan tænke hvad som helst. Det kan dog skabe problemer for os, hvis vi tror for meget på vores tanker. Tanker skaber følelser, dvs de påvirker hele tiden vores krop og nervesystem. Derfor arbejder vi i terapien med at få øje på alle dine røverhistorier og fortids- og fremtidstanker og den smerte som kommer, når du tror for meget på dem.

Hvis du er nysgerrig på forskellen mellem terapi udfra de tre principper og metakogitiv terapi, så kan du læse min artikel om det her. 

Skal jeg hjælpe dig med at få øje på din indre sundhed, så er er du velkommen til at booke tid her.