Hvordan går det med dit selvværd?

Et emne som næsten altid dukker op i samtalerne med mine klienter er selvværd. Mange af de udfordringer vi mennesker kæmper med handler i bund og grund om vores forhold til os selv. Om vi føler os værdige. Værdige til kærlighed og alt det gode livet kan give os.

Derfor er det så essentielt at arbejde med. Og du kan begynde at øve dig allerede i dag.

Hvad skyldes lavt selvværd?

Lavt selvværd er ikke noget man vælger. Det er en kombination af mange forskellige faktorer og særligt din opvækst og den måde hvorpå du fik omsorg fra dine primære omsorgspersoner er med til at danne fundamentet  i dit selvværd.

Med andre ord er vores selvforhold ret indgroet og ofte ubevidst i voksenlivet – det lever sit eget liv. Men det betyder ikke, at du ikke kan gøre noget for at styrke det. Der er meget du kan gøre.

Hvad skader dit selvværd?

Når du kritiserer eller nedgør dig selv, skader du dit selvværd.

Hvis du altid er utilfreds med dig selv og konstant forsøger at optimere dig selv, skader du dit selvværd. På den måde fortæller du dig selv, at du ikke er god nok som du er – og det er kernen i lavt selvværd. Ikke at føle sig god nok.

Når du gør dig afhængig af andres anerkendelse og bekræftelse, nedbryder du dit selvværd og sætter dig i en sårbar position.

Når du hænger fast i fortidens fiaskoer eller fremtidsbekymringer, skader du dit selvværd. Hvis du altid kun har øje for alt det der ikke lykkes, så ser du dig selv i det lys – som én der ikke lykkes.

Når du bliver i relationer, som undergraver dit selvværd. Du ved det som regel godt, når en relation er skadelig for dig. Hvis du bliver, fortæller du dig selv, at du ikke fortjener at blive behandlet med værdighed.

Hvordan styrker du dit selvværd?

Du styrker dit selvværd, når du snakker omsorgsfuldt om og til dig selv. Som du ville tale til en god ven.

Du styrker dit selvværd, når du lytter til dig selv og siger fra, hvis det er, hvad du har brug for.

Du styrker dit selvværd, når du accepterer dig selv, som du er. Med de begrænsninger du har og fejl du begår.

Du styrker dit selvværd, når du gør dig umage. Når du gør dit bedste i dine relationer og på arbejdet, styrker du din følelse af værdighed. Du tager dig selv og dine medmennesker seriøst.

Du styrker dit selvværd, når du tillader dig selv at nyde fremfor hele tiden at præstere. Når du giver dig selv lov til nydelse, behandler du dig selv som et menneske, fremfor en maskine. Det lader dig op og giver dig en følelse af balance og overskud.

Du er ikke et lille barn, men nogle gange kan det være godt at behandle dig selv som ét. På den måde at du hver dag husker, at du har brug for omsorg, medfølelse og empati – præcis som et lille barn har det.  Særligt når du ikke lykkes med tingene. Du kan ikke regne med, at du altid kan få det i dine relationer. Du må øve dig i at give det til dig selv.

Som med alt andet kræver det øvelse. Du får ikke et højt selvværd fra den ene dag til den anden og nogle gange har du brug for professionel hjælp til at støtte dig i processen.

Men hvis du stille og roligt begynder at lægge mærke til dine mønstre, og øve dig lidt hver dag, er du allerede godt i gang.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar